Италианският орган за защита на конкуренцията и пазара (AGCM) обяви днес, че е започнал разследване за цените на самолетните билети за Сицилия и Сардиния, за да се опита да реши проблема с рязкото им поскъпване, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Правителството на премиера Джорджа Мелони представи това лято проект, целящ да постави таван върху цените на самолетните билети за и от двата острова, който предизвика полемика, но го оттегли "тихомълком" след редица критики, най-вече от страна на нискотарифната компания Ryanair.

В публикувано днес комюнике Италианският орган за защита на конкуренцията и пазара уточни, че разследването му засяга "възможните отрицателни последствия" върху пазара от използването на алгоритми за цените от авиокомпаниите, както и за начина, по който цените на самолетните билети и различни други елементи се съобщават на пътниците.

Проучването, което засяга връзките между континентална Италия, Сицилия и Сардиния, е провокирано от поскъпването на самолетните билети около празници и периоди на отпуски.

Правителството на Мелони обяви през август, че посредством закон ще сложи таван върху цените на самолетните билети от континентална Италия до двата острова през летния период - 200 на сто от средната годишна цена.

Ryanair, основната авиокомпания на италианския пазар по отношение на връзки и полети, определи мярката като незаконна, докато ЕК поиска повече информация.

Изменение в закона, внесено от правителството през септември, отмени този таван, заменяйки го с повишен контрол от антитръстовия орган.