Две цистерни на Levira Distillery, превозващи значителен обем алкохол, се разляха по време на транспортиране през Сао Лоуренсо де Байро, в който живеят около 2000 жители, съобщава New York Post.

Видеоклип, споделен в Twitter(вече X) показва как реката от червено вино блика по стръмен хълм през улиците на малкото градче, разположено в северната част на Португалия в община Анадия.

Заради мащабите на замърсяването на района с вино е издадено екологично предупреждение, добавя New York Post.

Изданието допълва, че местните власти незабавно са се заели с разлива, тъй като "пороят" от червено вино е заплашвал да превърне водата в близката река Сертима във вино.

Местните медии съобщават, че пожарната служба на Анадия е блокирала разлива от река Сертима и е отклонила пътя му, за да изтече в празно поле наблизо.

Пожарникарите са се отзовали и на сигнал от дом в близост до Levira Distillery. Собственикът му съобщил, че мазето му е е наводнено с вино.

От дестилерията побързаха да се извиняват за инцидента. "Поемаме пълната отговорност за разходите, свързани с почистването и възстановяването, като екипите ще направят това незабавно", се казва в изявлението. "Ангажираме се да разрешим тази ситуация възможно най-бързо".

От дестилерията са разкопали залятата с вино земя и вече са изнесли засегнатата почва от полето в специална пречиствателна станция.

Това не е първият случай на подобно  бедствие. През март 2020 г. CNN съобщи, че 1000 литра червено вино от Cantina Settecani, предназначено за бутилиране, са се просмукали във водопроводните тръби и са потекли през чешмите и душовете на около 20 къщи, на 16 км южно от северния италиански град Кастелветро ди Модена.

Джорджия Мецаки, която по онова време е заместник-кмет, заявява пред CNN, че виното е изтекло по тръбите само за около три часа.  "Във време, в което имаме много малко поводи за усмивки, се радвам, че внесохме малко лекота и весели за другите", каза тогава Мецаки пред CNN. "Надявам се, че някой ден те ще си спомнят за нас и ще искат да ни посетят".

С не по-малко чувство за хумор и управата на португалското градче се опитва да приеме "виненият потоп".