Елитните готвачи в Германия получават все по-голямо признание. Тази година рекордните 340 ресторанта могат да се похвалят с поне една звезда от известния гастрономически справочник "Мишлен", предаде ДПА.

Най-новото издание на кулинарната библия беше представено в Хамбург във вторник.

Увеличеният брой на ресторантите със звезди изненада директора на пътеводителя "Мишлен" за Германия и Швейцария Ралф Флинкенфлугел, тъй като секторът се бори с недостиг на квалифицирана работна ръка и повишаващите се цени на продуктите и енергията. "Самите ние сме удивени от новия рекорд", каза той.

Десет ресторанта са удостоени с най-високото отличие "Мишлен" и през 2024 г. ще могат да се окичат с три звезди. Ess:enz на главния готвач Едип Зигл в Грасау, Бавария, който преди две години получи само две звезди, повиши категорията си.

Екипът на "Мишлен" оценява също така 50 ресторанта с две звезди - три от тях са нови, и 280 кухни с една звезда, от които 32 са нови.

Критериите включват качество на продуктите, лично отношение, съотношение между цена и качество и запазване на качеството в дългосрочен план.

Общо 77 ресторанта получиха т.нар. Зелена звезда за гастрономия, съобразена с околната среда и опазваща ресурсите - с десет повече, отколкото през 2023 г. Но 27 кухни трябваше да се откажат от една или повече звезди, защото бяха затворени, въведоха нова концепция или качеството на предлаганото меню се влоши.

Публикуван за първи път във Франция преди повече от 100 години, малкият червен пътеводител има за цел да насърчи повече шофьори да пътуват и така да увеличат продажбите на френската компания за гуми "Мишлен".

Първите звезди "Мишлен" са присъдени в Германия през 1966 г., припомня ДПА.