Министерството на транспорта на САЩ обвини германската авиокомпания "Луфтханза" (Lufthansa) в дискриминация срещу еврейски пътници, предаде ДПА. Авиопревозвачът е глобен с рекордните 4 милиона долара, съобщиха от американското министерство.

Глобата се основава на жалба за нарушаване на граждански права, подадена срещу "Луфтханза" от министерството на транспорта.

Случаят е от май 2022 г., когато при полет от Ню Йорк до Будапеща, с прекачване през Франкфурт, 128 пътници от САЩ, повечето от които облечени в традиционно ортодоксално юдаистко облекло, им бе забранено да се качат на свързващия им полет в Германия поради "предполагаемото неправомерно поведение" от няколко пътника.

По време на полета от Ню Йорк до Франкфурт някои от 128-те пътници не са спазвали заповедите да се носят маски за лице и да не се струпват по пътеките, въпреки че авиокомпанията не е идентифицирала конкретни пътници, нарушили разпоредбите, заявиха от транспортното министерство.

"Въпреки че много от пътниците не се познават, нито пътуват заедно, пасажери, интервюирани от представители на министерството, заявяват, че "Луфтханза" ги е третирала като една група и им е отказала да се качат на борда поради предполагаемото лошо поведение на няколко (пътници)", заявиха от Министерството на транспорта.

Авиокомпанията "отрича всякакви предположения, че някой от нейните служители е участвал в каквато и да е форма на дискриминация", според документация, подадена до министерството.

Компанията съжалява за обстоятелствата, довели до решението да се откаже достъп на борда на пътниците и многократно се извини публично за инцидента.

"Луфтханза" отбелязва, че инцидентът е резултат от злощастна поредица от "неточни комуникации, погрешни тълкувания и неправилни преценки по време на процеса на вземане на решения", се посочва в изявлението.

"Никой не трябва да се сблъсква с дискриминация, когато пътува, а днешното действие изпраща ясно послание към авиоиндустрията, че сме готови да разследваме и да предприемем действия, когато гражданските права на пътниците са нарушени", каза министърът на транспорта на САЩ Пит Бутиджидж.