Резервациите в ресторантите, предлагащи печено на шиш месо, и фризьорските салони ще са най-заети по Великденските празници във втория по големина град в Гърция Солун, предаде агенция АНА-МПА, цитирана от БТА.

В дните на Възкресение Христово жителите на Солун, но и множеството туристи в града, дошли за празника, правят резервации в таверни и ресторанти, които имат в менюто си агнешка супа (с гръцкото название магирица) и печено на шиш месо. Основна гастрономическа дестинация за тях изглежда е планината Хортиати, в източната част на града, където се намират редица традиционни таверни с местни ястия, съобщава говорителят на Солунската инициатива за ресторанти Никос Нифудис.

Председателят на Общогръцката федерация на месарите Савас Кесидис споделя, че въпреки спадналия интерес към агнешкото месо тази година, потребителите оставили пазаруването за празничната трапеза в последния момент, "няма да намерят и следа от ярешко или агнешко на пазара".

Фризьорските салони работят на пълни обороти и през цялата Страстна седмица. "Работата за целия месец е събрана в една седмица", казва Стаматис Апотас, собственик на фризьорски салон в центъра на Солун.

За пазара на дрехи и обувки председателят на Търговското дружество в Солун Панделис Филипидис заяви, че ситуацията е трагична, като предприемачите се надяват покупателната активност да се увеличи в последния момент.