Обновената музейна Дечкова къща беше открита на официална церемония в Габрово.
В нея е разположена нова постоянна експозиция, показваща градския бит от края на 19-и век до началото на 40-те години на 20-и век, предаде БТА.

В сградата са открити и ретрофотоателие, както и билкопродавница.

По думите на директора на Регионалния исторически музей Красимира Чолакова в Дечковата къща е представен домът на богатия търговец, на индустриалеца, на чиновника, на дарителя, на носителя на европейското влияние, живял преди век в Габрово.

В постоянната експозиция са показани комплект луксозни мебели за трапезария, които са били представени на занаятчийско изложение в София през 1929 г., а впоследствие са били закупени за дома на габровеца Симеон Гунчев - първият Рокфелеров стипендиант в България.

Сред другите експонати са салонен часовник, произведен във Виена, луксозно спално обзавеждане, виенски маси и столове и други предмети на бита от първата половина на 20-и век.

След обновяването на Дечковата къща тя ще бъде използвана като салон за изложби, музикални празници, театрални постановки и други градски събития, свързани с културата, информираха от историческия музей.

Приземните помещения ще бъдат използвани за ателиета, в които деца ще изработват мартеници, български шевици, маски, сурвакници.