"Български държавни железници" (БДЖ) ще организира празнични пътувания със специална ретро мотриса по повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, съобщиха от пресцентъра на националния железопътен превозвач, предаде БТА.

Мотрисата е част от музейното наследство на БДЖ. Произведена е през 1960 г. в Австрия с изключително модерно техническо оборудване и обзавеждане за времето си. До 1994 г. е използвана за пътувания на представители на правителството. В момента се използва за наемане от клиенти за частни пътувания, както и за заснемане на филмови продукции и клипове.

На 24, 25 и 26 май любителите на железопътния транспорт ще имат възможност да се докоснат до използваната от държавни лидери мотриса и да се насладят на пътуването с нея по маршрут от София до Банкя и от Банкя до София.

Мотрисата ще направи общо шест пътувания през трите дни или по две пътувания на ден от Централна гара-София до Банкя и в обратно направление. Първото пътуване ще бъде с час на заминаване в 9:00 часа от София и пристигане в Банкя в 9:22 часа.

В обратното направление мотрисата ще отпътува от Банкя в 12:50 часа и ще пристигне в София в 13:13 часа. Второто пътуване ще бъде с час на тръгване от Централната гара в София в 13:35 часа и пристигане в Банкя в 13:57 часа и обратно от Банкя в 17:40 часа с пристигане в София в 18:06 часа.

По време на престоя си в Банкя пътуващите с мотрисата могат да посетят програма с шествие и концерт за отбелязването на 24 май. Ще има специално организирана шатра за сетивно представление за деца "Буквариум", където те ще имат възможността да се запознаят с различните букви чрез средствата на театъра, игрите и песните, както и базарът на производители на 25 май. Всеки посетител може да разгледа обновената Централна минерална баня в града и градския парк, посочиха още от националния железопътен превозвач.

БТА припомня, че от 7 май тази година влязоха в сила новите цени за пътуване с влак, като увеличението е средно с 20%.