Сякаш не минава ден, в който да не бъде открит нов европейски влаков маршрут. След като миналата година в Италия беше открит нов ослепителен крайбрежен маршрут, сега страната пуска не един, не два, а цели три нови маршрута.

Влаковете са част от нов бранд, наречен FS Treni Turistici Italiani, който се фокусира върху предлагането на уникално железопътно изживяване за туристите в Италия, а не просто върху придвижването от точка А до точка Б.

Трите категории включват Lusso (луксозни), espressi (експресни) и omnibus-regionali и се управляват от италианския държавен железопътен оператор Ferrovie dello Stato Italiane (FS).

Луксозните маршрути на дълги разстояния включват услугата Orient Express La Dolce Vita, която ще стартира през 2024 г. Услугите Omnibus-regionali ще бъдат по-достъпни, с по-бавен маршрутен план, с акцент върху представянето на великолепните гледки на Италия и ще спират в малки градове и села с уникални кулинарни традиции.

Експресните услуги ще превозват пътниците от големите градове до туристическите райони, като например от Милано до тосканското крайбрежие, и ще включват нощен влак, който ще обикаля южните региони. Тези пътувания ще се осъществяват с преоборудвани ретро вагони, някои от които дори ще имат зали за срещи и съхранение на ски.

Има и маршрути, които предлагат на пътниците различно изживяване. Един от маршрутите на "круизния влак" ще превозва туристите от Рим до ски курорта Кортина д'Ампецо. Можете да се качите на борда в петък вечерта, да вечеряте и да се отпуснете в спален вагон, след което да се качите на автобус до пистите от гара Калазо-Пиеве. След ски уикенда в неделя вечерта ще се върнете в града, отново с влака.

Всичко това звучи чудесно и още нещо - не по-малко важно - устойчивостта е в основата на тази нова програма. През последните години Италия стана жертва на свръхтуризма - през 2022 г. 56 милиона души са посетили "Бел Паезе", а популярни дестинации като Венеция вече са застрашени.

Антонио Таяни, вицепремиер на Италия, заяви при стартирането, че тази програма е част от "модерна туристическа стратегия" за Италия, с надеждата, че туристите ще опознаят традициите и по-малките общности в страната, вместо да се задържат в популярните туристически точки.

Маршрутите показват по-малко известни части на Италия, но също така трябва да насърчават по-устойчиви начини за опознаване на страната, като превръщат пътуването с влак в неразделна част от почивката. Маршрутите ще стартират още през 2024 г., заявява Таяни.