Грандиозната римска резиденция, в която бившият министър-председател на Италия Силвио Берлускони имаше политически щаб - и се твърди, че е организирал секс партита там, е превърната в пресцентър за чуждестранни журналисти, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

Берлускони, който почина през юни миналата година на 86-годишна възраст, доминираше в италианската политика от 90-те години на миналия век насам, като междувременно беше въвлечен в поредица от корупционни саги и така наречените "бунга-бунга" секс скандали. В периода 1996-2020 г. той обитаваше част от сградата на Палацо Грациоли.

Бившата резиденция с площ 1600 кв. м с разкошни полилеи и тавани със стенописи е превърната в офис и пресцентър за конференции на Асоциацията на чуждестранната преса в Италия.

Асоциацията на чуждестранната преса е институция, основана през 1912 г., която предлага услуги и помощ на кореспонденти на чуждестранни вестници в Италия. До 2018 г. има издадени 5289 членски карти и днес наброява около 450 членове.

Италианското правителство традиционно плаща наема на асоциацията, а блестящият нов обект, разположен в непосредствена близост до централния римски площад "Венеция", беше открит във вторник от италианския президент Серджо Матарела.

Сградата е една от многото резиденции на милиардера Берлускони в цяла Италия. Докато живеел там, политикът е разполагал с офис с бронирани прозорци и двойно легло с балдахин, дарено от руския президент Владимир Путин, личен негов приятел.

Резиденцията е била свързана и с проституция. Бизнесменът Джанпаоло Тарантини е осъден за това, че е набирал момичета на повикване, които да посещават нощните партита на Берлускони в Палацо Грациоли с надеждата да получат услуги от тогавашния министър-председател. Една от тези жени, Патриция Д'Адарио, заяви в съда и описа в книга, че е отказала да участва в оргия с Берлускони, но е правила секс с него на подареното от Путин легло в нощта, когато Барак Обама спечели първите си президентски избори в САЩ през 2008 г.

През 2009 г. Берлускони обясни, че не е знаел, че Д'Адарио е момиче на повикване, но никога не е отричал изрично съвместната им нощ, признавайки, че "не е светец".

Херцог Джулио Грациоли, аристократ, чието семейство е собственик на Палацо Грациоли от 40-те години на XIX в., разказа пред Асоциацията на чуждестранната преса, че е виждал много хора да идват и да си отиват, докато Берлускони е бил негов наемател.

"От тази гледна точка беше много забавно", каза той. Берлускони, медиен магнат и консерватор, постоянно преследван от проблеми с конфликт на интереси, имаше нелеки отношения с пресата и беше особено предпазлив към чуждестранните медии, които смяташе за предубедени спрямо него.

"Не знам какво би си помислил Берлускони оттам горе... за тази "група комунисти" - както би казал той, които се настаняват в Палацо Грациоли", пошегува се италианската министър-председателка Джорджа Мелони миналия месец на събитие с чуждестранни журналисти.