Съборът е от създаването на селото и се организира винаги през първата събота на юли месец, без да има точно определена дата, предаде БГНЕС.

Съборът е по-скоро родова среща, от цяла България се събират представители на прогледските родове, отиваме на една от многото прекрасни поляни край селото и се веселим целия ден, обясни кметът на селото Марио Куцинов. От селото има доста хора, които са изтъкнати представители в различни сфери - зам.-ректорът на Пловдивския университет Димитър Мекеров, живеещата във Франция скиорка по алпийски дисциплини, Шинка Куцинова, Мано Куцинов, построил почти всички телевизионни кули в България, вкл. кулата на Снежанка. Миналата година повече от 150 души са се събрали за срещата в родното си село. Тази година очакванията са за повече.

През летния сезон имаме запитвания и ангажиране от доста туристически фирми и частни лица за организиране на излети, кетъринг на ливада. Имаме запитвания също за организиране на сватби по местна традиция – последната организирана от нас сватба на български граждани беше на 6 януари, която организирахме в обсерваторията в Рожен, до големия телескоп.

Бракосъчетахме учен от БАН и курсантка във Висшето военно-въздушно училище “Георги Бенковски” в Долна Митрополия. Много интересна беше сватбата, атрактивна и доста нетрадиционна, присъстваха над 200 души, сподели кметът на селото. Село Проглед се намира в централните Родопите, изключително благоприятно, тъй като на 4 км от селото е ски-курортът Пампорово, а на 6 - Чепеларе с обновена ски туристическа база. Проглед е разположено върху обширни поляни на десния бряг на река Чепеларска и е оградено отвсякъде с ниско било и гъсти смърчови гори. Само 500м го отделят от главния път Пловдив-Смолян. Селото е на малко повече от век, а историята му е много интересна. Създадено е от преселници около 1894 г. от съседното Соколовци (до 1934г. Долно Дерекьой), което тогава се намирало в Османската империя (границата е минавала през прохода Рожен). За основатели се смятат поп Васил Тодоров, Тодор Станчев и други. Интересен факт е, че преселниците правят "завера" - всеки, който се откаже да премине в освободените български земи, губи имотите си в полза на останалите от заверата. Събитията стават по времето на управлението на Стамболов и за да стане по-лесно работата по основаване на селото, имало идея новото село да е на името на министър-председателя. Стамболов обаче отсякъл, че Проглед си е много хубаво име и че село може да има и без той да му става кръстник.

В селото живеят само българи от етнографската група рупци. Религията, която изповядват, е православно християнство. През 1921г. е построена цъквата "Св. Пантелеймон", която е напълно ремонтирана със средства на дарители и волни пожертвования на жители на селото. Около село има и 5 параклиса. Край селото има естествено местообитание на ендемичния вид родопски крем и идват много естествоизпитатели и природолюбители да го изучават и снимат.