Най-големият ски курорт в Румъния - Синая, ще посрещне този сезон туристите с единен скипас, нови писти и нови съоръжения, съобщава агенция Аджерпрес.

Кметството на Синая е купило активите на "Телеферик Синая" (Teleferic Sinaia), което означава, че от този сезон в курорта ще има единен скипас (skipass) за въжения транспорт. Кметът на Синая Влад Опря съобщи за Аджерпрес, че съоръженията и сградите на "Телеферик Синая" са били закупени от кметството за сумата от два милиона евро.

Съоръженията, включени в тази сделка, са кабинковите лифтове, свързващи центъра на курорта със ски зоната, единият от които се изкачва до 1400 м, а другият - от 1400 м до 2000 м, сравнително нов седалков лифт, който се изкачва от 1400 м до 2000 м, стар седалков лифт във района Валя Дорулуй, стар ски лифт също във Валя Дорулуй, паркингът в основата на кабинковия лифт Синая и няколко сгради.

По думите на кмета на Синая тази година са вложени близо пет милиона евро инвестиции в ски зоната.

С откриването на новия ски сезон ще бъде пуснат в експлоатация нов седалков лифт във Валя Дорулуй, който ще обслужва шест писти, от които три нови. Закупена е и нова машина за обработване на пистите и са направени инвестиции в ефективна система за паркиране в района на лифта. От този сезон Синая ще разполага с около 30 км ски писти, отбелязва БТА.