Около майските празници очакваме над 1 млн. пътувания на българи в България и в чужбина.За да ни излезе изгодно резервацията за Великден, е добре да я направим месец по-рано. , завява Драганов.

"Ще има голямо движение на българи. Голяма част вече са избрали своите почивки, особено тези, които ще пътуват в чужбина по организирани пътувания - места няма. Резервациите по отношение на СПА курортите са на макс, по същия начин са и къщите за гости. Да не забравяме, че много от българите имат втори дом. Вече ги стягат за лятото", коментира Драганов пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на ИАОТ уточни, че хората са свикнали с тридневните пакети, които са и най-търсени.

"Този Великден ще ни излезе точно толкова, колкото пари имаме в джоба си. Наблюдаваме, че хората харчат много пари. Най-често се случва, че в петък например, не знаем къде ще сме в неделя. Това е манталитет", обобщи още Драганов.

Драганов коментира и приемането ни в Шенген от 1 април и как това ще се отрази на туристопотока. "Нито една авиокомпания не си е променила искането към своите клиенти два часа преди полет да бъдат на летището и не ги разделя на Шенгенски и нешенгенски. Австрийците нанесоха огромен имиджов удар по нашето самочувствие като без никаква причина ни отнеса сухопътния Шенген, който ни нанася огромни икономически щети", смята той.

София е сред най-предпочитаните дестинации за чужденците, които идват у нас, като дори изпреварва зимните ни курорти.

"Тези, които идват в София за първи път, са изненадани от това, че виждат чист, подреден град, с добре уреден транспорт. Не виждат блъсканицата, която е в Лондон, Париж, Берлин", анализира председателят на ИАОТ. Той отчете като успех, това, че Слънчев бряг се изкачва положително в класацията на най-добрите плажове.