Русенският исторически музей организира кръгла маса, посветена на тортата "Гараш". Форумът ще се състои в края на месеца, съобщава директорът на културния институт в крайдунавския град проф. Николай Ненов.

"През последната година популярният сладкиш предизвика множество дискусии сред изследователи, журналисти и кулинари, свързани с времето на създаването на тортата, наличието на захар и шоколад по българските пазари, авторството и присъствието на "оригинална" рецепта", обяснява Ненов.

Целта на форума е да изложи научните постановки по темата, да представи различните гледни точки, като даде поле за изява на специалисти и техните проучвания в полето на културата, историята, гастрономията и антропологията.

За изследователите са важни контекстът на епохата, допустимостта на противоречивите тези, както и необоримите свидетелства за наличие на торта, майстор-сладкар и шоколад, които правят възможни създаването на торта "Гараш" в Русе през 19-и век.

"Това прави сладкото изкушение част от културните наследства, важни за русенските граждани и днес. Проучвателите определят 19-и век като век на тортите. Тогава се появяват "Добуш", "Сахер", "Естерхази", "Гараш", "Павлова", казва проф. Ненов.

Той припомня, че в последните години торта "Гараш" е намерила и световно признание. Тя е включена като част от българските национални храни в кулинарния сборник "Със славяните на масата" на Форума за славянски култури, както и в Световния атлас на вкуса.

В Русе през лятото се състоя и първото издание на фестивала на тортата "Гараш". Той привлече професионални сладкари и любители, които създадоха многообразие от варианти на тортата. Разнообразието показва, че местните общности ценят културния продукт и се идентифицират с него.

Кръглата маса, посветена на тортата "Гараш", е част от националната научна конференция "Места на памет и културни наследства", която събира изследователи от БАН, университети и музеи от цялата страна.