Руският туроператор "Натали турс" спира временно продажбите на туристически пакети за Турция, съобщи за ТАСС президентът на компанията Владимир Воробьов, предаде БТА.

Това решение бе взето, след като турските сили за сигурност свалиха руски боен самолет, твърдейки, че е нарушил въздушното пространство на Турция. Русия от своя страна твърди, че самолетът е летял над сирийска територия.

"Оценихме ситуацията и разбираме, че тя може да се развие по най-негативния сценарий. По-правилно е да спрем продажбите до изясняване на ситуацията", каза Воробьов. Той каза, че ситуацията на туристическия пазар сега е много "нажежена", като отбеляза, че Турция не само се намира до страна, водеща война (Сирия), но "сега излиза, че активно подкрепя терористите" и в момента е непопулярна дестинация за туризъм.

Компания Ростуризъм от своя страна предупреди, че туристите трябва да внимават при избора на маршрути за пътуванията си във връзка с напрегната обстановка в Близкоизточния регион. Компанията предупреди, че трябва да се отчитат всички рискове и потенциални затруднения.

По-рано днес президентът Владимир Путин заяви, че свалянето на руския самолет ще има сериозни последствия за отношенията на Анкара и Москва.