Самолетните билети в пиковите летни месеци в Европа вероятно ще поскъпнат отново тази година с до 10% според Ryanair заради проблемите със самолетите на Boeing и Airbus, съобщава БНР.

Увеличението ще дойде в допълнение към рязкото покачване на цените на ваканционните полети след пандемията миналата година, когато голямото търсене надхвърли ограничения капацитет на европейските авиокомпании.

Главният изпълнителен директор на ирландската нискобюджетна авиокомпания Майкъл О"Лиъри каза, че Ryanair все още може да се наложи да съкрати летните си графици, които са изградени около очакваната доставка на 50 от 57-те Boeing Max 737-8200, които са поръчани.

Проблеми с контрола на качеството при американския производител, станали достояние след взривяването на част от фюзелажа на Max-9 на Alaska Airlines по време на полет миналия месец, доведоха до забавяне на производството и доставките. О'Лиъри също каза, че цените ще бъдат по-високи отчасти и поради проблеми с двигателите на Pratt & Whitney на самолетите Airbus A320, което принуждава някои от тях да да бъдат спрени от употреба от авиокомпании, включително Wizz Air и Lufthansa.

Първоначалната прогноза на Ryanair за финансовата година до края на март 2025 г. беше, че ще транспортира 205 милиона пасажери, в сравнение със 183.5 милиона за предходните 12 месеца.

"Предвид по-малкото самолети, може би ще трябва да намалим броя на пътниците от 205 на 200 милиона", каза още О"Лиъри. "Ако капацитетът се увеличаваше, мисля, че цените на билетите щяха да падат," допълни той.