На 24 септември, от 17:00 часа, в парка до сградата на общината, ще започне историческата възстановка, която ще пресъздаде картини от подготовката и мобилизацията на Седми пехотен преславски полк за участие във военните действия. Ще участват реконструктори от шуменския клон на дружество "Традиция" и представители на народните читалища в града.

По случай годишнината е подготвена и фотодокументална изложба, която разказва за участието на шуменските поделения в Балканската война. Тя ще бъде подредена на площада пред Драматично-кукления театър "Васил Друмев" и ще може да бъде разгледана до края на октомври. В експозицията са включени снимки, карти и други документи, свързани с войната.

Както БТА съобщи, на 22 септември - Деня на независимостта, от 17:30 часа, в парка до сградата на общината ще бъде представена и историческа възстановка под надслов "Единна и независима България". Ще бъдат пресъздадени три картини от паметни дати в българската история - от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, Деня на Независимостта и участието на България в Балканската война.