Как функционират COVID сертификатите и как се проверяват при преход с кола от Белгия до България и обратно?

Репортер на БНТ установи, че в повечето държави от ЕС мерките са подобни на тези у нас, но спазването им е различно. По различен начин протичат ваксинацията и проверките на COVID сертификатите.

В Германия и Австрия са много стриктни в проверяването на COVID сертификати. Във Виена няма заведение или туристически обект, където да не изискват сертификат, PCR тест или ваксина. Добре е сертификатът да е разпечатан, за да се сканира по-лесно QR кодът. В Австрия изискват бързи антигенни тестове и за децата от 6 до 12 години, но системата там е много бърза и ефикасна.

Опашки има по границата между България и Сърбия. На българската граница проверката не е била стриктна, не е имало устройства, които да проверят COVID сертификатите.

Доста се чака и по границата между Сърбия и Унгария. Там обаче не отдават толкова значение на COVID мерките, колкото на стандартните митнически проверки.

Засега Брюксел няма правомощия да налага санкции на държавите с нисък ръст на ваксиниране. Те могат да се опитат да убедят българските власти да бъдат по-настоятелни в разяснителните кампании.