Традиционният Миден уикенд в Бургас стартира този петък. Събитието ще се проведе от 9 юни до 11 юни. Жителите и гостите на морския град ще имат възможност да опитат миди по моряшки с девесил, масло и бяло вино, луди миди, миди Прованс и много други.

Освен на остров Света Анастасия, миди ще се хапват и на Ченгене скеле, а Природонаучен музей-Бургас организира в събота детска научна работилница за запознаване с мидите и охлювите, обитаващи Черно море.

Кораб "Бургус" ще отплава към острова с редовен курс в 10.00 часа от Магазия 1. В същия ден ще бъде открито и плажното барче на остров Света Анастасия, а гостите на острова ще могат да опитат безплатно прясно изпечени миди на тенекия - една от запазените му марки.

Единственият обитаем остров по българското Черноморие се намира в акваторията на бургаския залив.

Той се формира след изригването на вулкан, а в резултат на бурите и морските вълни днес могат да се видят множество причудливи скални образувания - Гъбата, Дракона, Вкамененият пиратски кораб, Портата на слънцето.

Манастирът "Света Анастасия Фармаколитрия (Лечителка)" е единствената островна обител в България, част от която е запазена до наши дни. Най-ранните данни за съществуването й са от XV век. През годините манастирът е опожаряван няколко пъти и нападан от пирати.

Той съществува до 1923 г., когато е превърнат в затвор. Затова често островът е наричан "българския Алкатраз".

Днес на Света Анастасия има лекарна, предлагащи билки и отвари, манастирска килия от Средновековието, в която може да пренощувате, както и ресторант с автентични бургаски ястия по стари рецепти. През лятото до острова се движи корабче от Магазия 1.

С концерт-спектакъл и Созопол ще даде начало на летния си туристически сезон. Събитието е на 10 юни. Началото на концерта е от 20:30 часа на централния плаж в града, пише БТА.

В концерта ще участват Жана Бергендорф, Жаклин Таракчи, Калоян Николов и Тома Здравков.