С дефиле в народни носии ще бъде открито 29-ото издание на Българския фестивал на сливата. Организаторите обещават вълнуваща програма, традиционни изкушения и нови събития, в които всеки може да се включи с дух и настроение, както гласи мотото на фестивала. 

В дефилето, под надслов: "От раклите на баба", днес в 17:30 часа ще се включат не само Представителният общински младежки духов оркестър с мажоретки, Националното дружество "Традиция", читалищните състави, гостуващите изпълнители, местните производители и занаятчии, но и граждани и гости на града, съобщи за БТА заместник-кметът на община Троян Розалина Русенова.

Предизвикателството към всички участници е да бъдат облечени в народни носии или дрехи, съдържащи фолклорни и етно мотиви. Снимките и видеоматериалите от дефилето могат да участват във фото конкурс, за който са предвидени тематични награди, осигурени от местната фирма за дизайнерско облекло "Везба".

Дефилето ще започне от улицата пред Малкия пазар и ще стигне до площад "Възраждане", където водещият Александър Сано и кметът на община Троян Донка Михайлова ще дадат началото на фестивалните дни.

Вечерта публиката ще се наслади на музиката на поп изпълнителите Михаела Маринова, Тото и Лъчезар от група "СкандаУ". Преди тях добро настроение ще създадат танцово студио "Бордо".

Програмата на фестивала продължава и следващите дни със събития в Троян и село Орешак.