Танцов театър с маски, икебана, калиграфия и килимарство ще има на откриващия се утре азиатски фестивал "Съкровища от Изтока",  инициатива на Индонезийското посолство в България, заедно с още 11 дипломатически представителства - Виетнам, Индия, Иран, Камбоджа, Монголия, Обединени Арабски Емирства, Пакистан, Палестина, Република Корея, Филипини и Япония.

С този фестивал официално се откриване SOFIA SUMMER FEST. Летният фестивал на София, който ще продължи до 30 септември и се провежда в Южен Парк II, зад музей "Земята и хората".

Освен изложбените щандове на различните участващи държави "Съкровищата на Изтока", през целия ден посетителите ще имат възможността да се включат в множество работилници и специализирани класове. Българска йога асоциацията ще проведе свой клас. Япония ще представи аранжиране на цветя икебана, както и японска калиграфия.

От Иран представят дългата история на килимарството, а Корея и Индонезия - уъркшопи по таекуондо и ангклунг (индонезийски музикални бамбукови инструменти).

От Индия и Близкия Изток идват танци и танцов театър с маски, както и музика на живо, от Япония и Корея - бойни изкуства, шоу със сапунени балони и много други изненади.

Академичният фолклорен ансамбъл "Иван Тодоров" ще открие събитието и ще представи България като домакин на фестивала, а в късния следобед концерт ще има българските кей поп групи "Сайфър" и "Токсик".

"Ароматни и екзотични кулинарни изкушения очакват посетителите в Южен парк 2, зад музея "Земята и хората". Стриийт фууд от Япония, разнообразие от корейски специалитети, индонезийски пилешки шишчета, ирански сладки, индийска веганска храна и още много предложения за любителите на азиатската кухня", разказват организаторите.

 "Съкровища от Изтока" се обявява в подкрепа на фондация "МС - Мога сам" и тяхната кампания "1000 жерава" за борбата срещу множествената склероза. Всеки който иска да помогне, може да закупи билет, с който да подкрепи каузата и едновременно с това да участва в томбола.

Азиатският фестивал се осъществява с подкрепата на Министерството на културата и Министерството на туризма, Столичната община, Държавния културен институт към Министерството на външните работи, със специалната подкрепа на вицепрезидента Илияна Йотова. Домакини на събитието е Sofia Summer Fest.