Сан Себастиан е известна испанска локация, но за онези, които отдавна се опитват да избягат от по-претъпканите туристически дестинации, като Барселона и други по-големи полиси. Испания има своите перли за туристи и всяка година посреща достатъчно гости, истината е, че понякога са готови дори да се откажат от тях, след като не получават най-доброто от посетителите.

Сан Себастиан е малко по-различна територия и тъй като е малко по-скрит, изненадва гостите с качество на обслужване, красиви плажове и гурме изживяване. Причината да не е толкова известен е, че повечето туристи се фокусират върху популярните курорти. Държим да отбележим, че Сан Себастиян има още едно име - Доностия.

Много често се изписва като Сан Себастиан/Доностия или Доностия/Сан Себастиан. Всеки вариант е правилен и няма да сбъркате, ако го наричате само с едното име или с другото. 

Платформата Which е направила интересно изследване, с което да провери най-добрите градове, когато стане въпрос за обслужване, качество на храна и алкохолни напитки, като обръщат повече внимание на инвестираните средства, безопасността и качеството на плажовете.

Снимка: iStock by GettyImages

И докато има достатъчно курорти, които да впечатляват с най-различни атракции, над 1200 души гласуват с две ръце за Сан Себастиан. Морският град е един от най-добрите и предпочитаните за хора, търсещи максимално качество за минимална инвестиция.

Защо няма туристи? Повечето туристически агенции се стремят да изпратят своите гости там, където имат по-добри договори и изгодни условия, с които да си докарат приходи. Сан Себастиан е като малка независима единица, която очевидно се справя повече от перфектно с наличните ресурси.

Нещо повече, за сумата от 200-250 евро, гостите могат да се настанят в хотел 3-4 звезди и да се радват на качество, което не са открили на други места. Най-важното е, че домакините са приятелски настроени, а местните жители са спокойни и вежливи.

Съветът на хората, които вече са били там е ясен - отидете в Сан Себастиан, вместо Барселона. Той се намира на около час от големия и много модерен Билбао, ако сте решили да го издирвате на картата.

Мнозина го препоръчват и заради храната, особено ако искате прясна риба, направена от стари майстори и почитатели на традиционната испанска кухня. Туристите избират тази дестинация за уикенд или седмица. Освен храна и красиви плажове, този град има и история, с която никой няма да скучае.

Наблизо има крепост от XII век, пред която французи и англичани е трябвало да вдигнат бял флаг. Посетителите препоръчват и San Telmo Museoa - манастир, който някога се е превърнал в музей и разполага с експонати от почти всеки периоди на баските.

Пътуващите към Сан Себастиан ще трябва да изберат летище Билбао, а след това има още час път с кола и малко повече с влак.

Tripadvisor препоръчва да посетите заведение Ganbara, където качеството се е доказало във времето. Заведението се фокусира върху семпли, но вкусни блюда и точно това ги прави толкова известни. Селекцията от вина няма да разочарова никого, все пак знаем, че Испания познава красивата страна на живота.

Друго препоръчано заведение с висок рейтинг е Le Cepa, както и La Cuchara de San Telmo.

Посетителите препоръчват да отидете в Сан Себастиан между юли, когато температурите са около 21-22 градуса по Целзий, а през август достигат между 24-25 градуса по Целзий. Мнозина избират март и април, защото през последната година има скок на туристи и най-вероятно ще трябва да свикнете с идеята, ще има по-сериозна битка с аудиторията.