Санторини е една от перлите на гръцките острови и всяка година привлича милиони туристи от цял свят. Точният им брой е близо 3.4 милиона за година - със сигурност впечатляващ число и би било положително за гръцката икономика, но не и за скромните 20 хиляди души, колкото са постоянните жители на Санторини.

Повече от 17 хиляди круизни кораба се изсипват в някои от най-натоварените дни. Туристите често се насочват към столицата Фира, както и към град Оя. Именно там може да се наблюдават едни от най-красивите залези, давайки и емблематичното име "Инстаграмският остров". В малкото северозападно градче може да се наблюдават и заснемат залези, които рядко имат нужда от филтри.

Санторини винаги е бил приятелски настроен към своите посетители и рядко има оплаквания или недоволства, докато броят им не стане прекалено сериозен. Този фактор все по-често се забелязва в редица страни, не само в Гърция. Малките павирани улички на Санторини са пренаселени от туристи, търсещи правилната точка за слънчеви селфита и най-различни други кадри. Местните недоволстват, че не могат да свършат работата си, но още по-странното е, че вечер целият остров започва да пустее.

Кметът на острова Никос Зорсоз отдавна е предложил ограничение на достъпа на корабите и приемането на 8 хиляди души на ден. Неговото искане е подкрепено от министър-председателя Мисотакис, който сподели ограниченията пред Bloomberg и смята да ги въведе през следващата година.

Снимка: iStock by Getty Images

Протестите срещу туристите вече са официален тренд в Европа. Испания и Нидерландия са редовни в своите демонстрации, докато Венеция постави и вето на големите на туристическите групи - те трябва да са до 25 човека. Мегафоните на повечето гидове също отиват в историята, а събраните средства от такса за вход са вече близо 2.6 милиона евро.

Свръхтуризмът се превърна в особен феномен и все по-често рефлектира върху местните жители, които се опитват да държат баланса между приходите от туризма и запазването на нормален начин на живот. Проблемът на Санторини не се крие само в огромния човекопоток.

Джанлука Кименти е жител на Санторини от 18 години и работи като туроператор на остров, за него проблемът се създава от липсата на инфраструктура, пише CNN. Социалните мрежи показват пренаселване, но Санторини е съвсем друга реалност след края на туристическия сезон. Джанлука дори смята, че това е един от най-лошите сезони. През юли и август има твърде много туристи, но ресторантите и хотелите не могат да се похвалят със заетост.

Голяма част от градските центрове остават празни след 9 часа вечерта. Корабите карат туристи, но има сериозна липса на дълготрайни гости. В средата на 20 век Санторини е спящ туристически гигант. Местните жители са използвали магарета и са се прехранвали предимно със земеделие и винарство. Остарялата инфраструктура се огъва и пристанището на Фира е под голямо напрежение.

Снимка: iStock by Getty Images

Туристите се извозват с кабинков лифт от пристанището до центъра на града, а когато корабите пристигнат едновременно, опашката става сериозна. Алтернативният вариант за изкачване често е с особено тежка и напрегната стръмна разходка, която преди време можеше да се мине на гърба на магаре.

След като тълпите си тръгнат, хотелите остават с около 30% по-малко гости, отколкото по време на нормален сезон. Ситуацията с бизнесите е практически същата. Социалните мрежи създават една фалшива реалност и показват пренаселен остров, който отказва мнозина да плануват почивката си на Санторини. Вече има предложения за подобряване на условията на главното пристанище, но проблемът не е само на този остров. Гърция отбеляза скок в приходите от туризъм с 16% по данни на Ройтерс и до края на годината ще изпревари миналогодишния рекорд - 33 милиона туристи.

Мария Делигиани е регионален директор на Асоциацията на Международните Круизни линии и също отчита сериозния натиск върху Миконос и Санторини. Ограничаването на броя туристи до 8 хиляди души на ден, както и разнообразяването на маршрута им може да доведе до намаляване на натиска върху местните. В момента около 2/3 от круизния туризъм се изсипва в Пиреос, Санторини и Миконос.

Освен красиви залези и плажове, Санторини може да се похвали с исторически и археологически точки, но нито един кораб не се ориентира към създаването на маршрут около тях. Делигиани е категорична, че при добавянето на такава опция, гостите ще избегнат тълпите и ще позволят по-нормален живот на жителите.

Снимка: iStock by Getty Images

Санторини е перфектна локация за планиране на меден месец и романтични почивки. Кати Хаслам и нейния съпруг Роб са планирали своята почивка така, че да избегнат тълпите. Те не са посещавали столицата, а са се ориентирали към малко селце само на няколко километра по-далече. За прекараното време са имали възможност да се насладят на пълноценна почивка, като само един ден са се разходили до Фира, за да се поблъскат с туристите.

Санторини е популярен с организирането на сватби и на ден може да станете свидетели на поне две такива. Санторини има нужда от кардинални промени, както и от гласност, свръхтуризмът се фокусира само в някои определени точки, но през останалото време посреща гости и се надява на по-дълготрайна заетост, а не на дневна посещаемост.