Очаква се Сърбия да посрещне над 100 000 чуждестранни туристи за празниците, заяви директорката на Туристическата организация на Сърбия Мария Лабович, цитирана от националната телевизия РТС и БТА.

Лабович отбеляза, че в последната седмица от годината много хора се възползват от празничната атмосфера и прекарват почивката си в пътуване.

"Очакваме, че този зимен сезон ще бъде наистина добър, особено като имаме предвид, че 2023-та беше рекордна година за туризма ни", посочи тя.

Лабович обърна внимание, че в момента има големи задръствания по сръбските гранични пунктове, но не всички пътуващи ще останат в Сърбия - някои само преминават на път за други страни.

"Някои от тях все пак ще останат в Сърбия - ще видим това през следващия уикенд. Стараем се да им покажем, че когато преминават през Сърбия могат да спрат за почивка", отбеляза тя.

По думите ѝ туристите от региона са най-честите посетители на страната, но се наблюдава голям поток на туристи и от Русия и Турция, както и от Китай и Германия.

Тя отбеляза също, че ски сезонът в Сърбия е започнал много добре и има сняг, въпреки че сезонът все още е в началото си. Туристическата организация на Сърбия очаква, че капацитетът за настаняване на туристи на планинските курорти ще бъде почти напълно запълнен.

"През зимния период, особено за празниците, най-атрактивни са курорти като Сокобаня, Върнячка баня, Пролом, Луковска и Куршумлийска", каза Лабович и допълни, че цените в повечето курорти са по-високи в сравнение с миналата година, но има и места, на които са останали без промяна.