Саудитският крал Салман пристигна на почивка в НЕОМ - нова бизнес зона в отдалечен район на кралството, в чието изграждане синът му, престолонаследникът, обеща да вложи 500 млрд. долара, съобщиха вчера саудитски държавни медии, цитирани от Ройтерс.

Кралското семейство по традиция прекарва лятото извън страната - на френската Ривиера, в Марбея, Южна Испания, в мароканския град Танжер.

Престолонаследникът Мохамед бин Салман миналата година обяви планове за футуристичен високотехнологичен център върху 25 600 кв. км площ като част от реформите, насочени към създаване на работни места, насърчаване на чуждите инвестиции и предоставяне на нови свободи за саудитците, ограничавани от религиозно пуританство и зависимост от държавата, отбелязва Ройтерс.

Оттогава властите обявиха нови подробности за бъдещия град. Някои компании, между които и японската Софтбанк, казаха, че са готови да инвестират в НЕОМ, но още няма информация за големи бизнес начинания.

В съобщението за почивката на краля не се уточнява къде точно ще отседне 82-годишният монарх.

През февруари обаче саудитското правителство е поискало от местни строителни компании да построят пет двореца за краля, престолонаследника и други високопоставени кралски особи на брега на Червено море, на около 150 км западно от град Табук. Това ще са първите договори за строителство в НЕОМ.

Проектната документация, която Ройтерс е видял, включва пищни сгради с модерна и традиционна архитектура в марокански стил с ислямски елементи и многоцветни керамични плочки. Дворцовият ансамбъл трябва да включва хеликоптерни площадки, яхт клуб и игрище за голф.