През 2009 г. Австралийското управление за Антарктика е отчело рекордните пет круизни кораба, превозили над 400 туристи, които са посетили "Хижите на Мосън" в Кейп Денисън, база на една от големите експедиции в историята на Антарктика,  съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Само една круизна компания, австралийската Орион експедишън крузиз (Orion Expedition Cruises), се очаква да посети отдалечения район през януари тази година.

Туризмът в Антарктика датира от края на 60-те години, но интересът към региона се засилва в края на 80-те години, когато започват да се организират различни приключенски изпитания и налага да бъде съставен списък с правила за предпазване на девствената природа.

Орион експедишън крузиз организира 18-дневно пътуване, включващо посещение на исторически дървени "Хижи на Мосън", изградени от геолога Дъглас Мосън, ръководил австралийски антарктическа експедиция от 1911 до 1914 г., и Порт Мартин, където има 100 айсберга.

Цената на пътуването
между 19 000 и 40 500 долара може да ви спира, а идеята за екскурзия от седем дни, прекосявайки смразяващия Южен океан и посещавайки един от най-негостоприемните региони в света, може би е също толкова отблъскваща за много туристи.