След като село Лозен се сдоби с Музей на лютото, тази година поставя още едно събитие за почитателите на пикантна храна. На 13 и 14 октомври, тази година, почитателите на екстремно люти подправки, могат да тестват своите рецептори на фестивала Sofia Chili Fest, пише БТА.

Събитието посреща някои международни звезди и популярни лютояди включително и носителката на световен Гинес рекорд Шахита Уасийм. Мнозина я познават като великобританската кралица на чилито. Рекордът на тази кралица е консумирането на 105 от най-лютите чушки в света за точно 60 секунди.

Освен тестване на най-различни храни и подправки, организаторите предлагат някои забравени люти сосове и напитки, както и работилница за правенето на люта лютеница. Посетителите ще бъдат посрещнати от музикална програма и други забавления. Най-смелите ще могат да се включат в "League of Fire" - лютото надяждане. Сред участниците ще има и професионалисти от подобни първенства в света.

Домакин на Международния фестивал на лютивите храни и съставки е фермата за люти чушки в Лозен. Организаторите имат огромно желание да развиват лютата култура в България, както и да изградят платформа за български производители на люти продукти - от България и цял свят.

Някои от гостите правят планове за следващото събитие и настояват за поканата на групата Red hot Chili Peppers.