Кметският наместник на пиринското с. Ракитна Стефан Костов се надява, че изграденият край селото център за диви животни от Фонда за дивата флора и фауна (ФДФФ), ще привлича туристи тук.

Kметството "дели" покрив с изградения от фонда информационен център за белоглавите лешояди, предаде БТА.

От 2010 г.  екипът на ФДФФ работи по проект за възстановяване на популацията на белоглавите лешояди в района на Кресненския пролом, които са изчезнали преди около половин век.

В рамките на проекта те са пуснали 25 белоглави лешояди, после още 20, като птиците са доставени от Испания и Франция. През април в центъра за диви животни са пристигнали още пет птици от Франция.

"В момента имаме около 20 постоянно пребиваващи белоглави лешояди, пуснати от нас, които се опитват да гнездят в Кресненския пролом", каза Надя Вангелова от екипа на ФДФФ.

Девет клетки за лешояди, изградени в центъра за диви животни край пиринското село Ракитна, община Симитли, очакват своите новодомци през следващите години.

Еколозите се надяват освен белогави, да пристигнат тук за размножаване и други по-редки видове като египетски и черен, да има приплоди и птиците да се пускат на свобода. По този начин ще се осигурява и устойчивост на проекта.

"Клетките  трябва да са сравнително диви. Тук не трябва да минават хора, да безпокоят птиците. Иначе няма как да ги размножим. Но мислим да има контактна зона, за да можем да показваме отблизо на децата и всички посетители жива птица, което не може да става в инфоцентъра",
обясни Вангелова.

Идеята е това да бъде място, където ученици и учители да идват и да могат да провеждат извънкласните си дейности по география, биология.

Ще се привличат туристи, най-вече тези от рафтинг-клубовете, които идват в общината да се спускат с лодки по Струма в Кресненския пролом.

Кметският наместник признава, че покрай еколозите е започнал да гледа с други очи на природата и опазването на околната среда.