Със заря от есенни цветове, аромати и музика Севлиево ще посреща гостите си по време на традиционните празници от 13-ти до 16-ти октомври. Жителите и гостите на града отново ще станат част от пъстротата на Празника на тиквата, от глъчката на севлиевския есенен панаир и от светлината на Петковден, когато Севлиево празнува Деня на града.

Със забавно ателие и изложба "Тиквени, цветни фантазии" в 10:30 часа на 13-ти октомври в АВК "Дандолови къщи" официално се открива празничната програма. Същия ден от 17:30 часа в централното фоайе на община Севлиево ще бъде представена посмъртно aвтобиографичната книгата "Моята България, моят Китай" на Петко Хинов по повод 50-годишнината от рождението му. Севлиевският есенен панаир се открива в 19:00 часа с концерт на Славка Калчева на панаирна естрада.

От 13-ти до 15-ти октомври в Тренинг център "Идеал Стандарт - Видима" (до сградата на Община Севлиево) от 10:00 до 18:00 часа ще има изложба и ще бъде представена постоянната художествена експозиция на Галерия "Видима".

От 14-ти до 16-ти октомври в читалище "Развитие - 1870" ще има фотографски срещи Севлиево"22 "Истории в кадър...", която ще бъде официално открита в 16:00 часа на 14-ти октомври. Същия ден от 17:30 часа в Кино "21 век" ще бъдат показани документални филми от поредицата "Българските фотографи".

На 15-ти октомври от 16:00 часа актьорът Владимир Карамазов ще открие авторска изложба и уъркшоп. Специални гости ще бъдат Герасим Георгиев -Геро и Ути Бъчваров.

На 14-ти октомври е Деня на града, който по традиция започва със света литургия за света Петка в храмовете в цялата община. В 11:00 на площад "Свобода" ще има ритуал по издигане знамената на Република България и на Община Севлиево. Празникът ще продължи с концерти.

От 19:00 часа до полунощ за посетители ще бъдат отворени Хаджистояновото училище, ГХГ "Асен и Илия Пейкови" и Музеят на съвременното изкуство.

На 15-ти октомври в 11:00 часа на централния градски площад започва "Тиквеното парти". Ще бъде открита традиционната кулинарна изложба и връчени наградите на победителите.  От 12:00 до 18:00 часа на пешеходната улица "Христо Спиридонов" отново ще има Фермерския пазар и Пътуващ фестивал "Улицата".

Същия ден от 14:00 до 16:00 часа в спортна зала "Дан Колов" ще се състои 10-то юбилейно издание на "Северняшки гайтани" - събор на изпълнители от клубове за български народни танци.  През всички дни в централната градска част ще има Зона на занаята и тиквени кулинарни кътове.