От години брегът около Шабла е предпочитан от почитателите на къмпинга. След обявяването на проекта за новата наредба за свободно къмпингуване по Българското Черноморие, тя кметът на града Мариян Жечев обяви, че община Шабла е готова да включи свои терени в регистъра на местата за временно разполагане на палатки, кемпери и каравани, както предвижда подготвеният проект за наредба.

Според текста общините трябва да обявят регистър на местата за временно разполагане към своята територия. Те няма да се категоризират като къмпинги по смисъла на Закона за туризма, но едновременно с това ще трябва да имат осигурени транспортен достъп, охрана, преносими химически тоалетни и сметоизвозване.

По думите на кмета такъв общински парцел от над 300 декара, който всяко лято е пълен с туристи, е разположен северно от къмпинг "Дуранкулак". Летовниците проявяват траен интерес и към общински терен южно от село Крапец.

Частни и държавни терени по крайбрежието, които също всяко лято събират свободно къмпингуващи туристи, следва да бъдат приведени към правилата, предвидени в наредбата, каза кметът пред БТА.

Мариян Жечев добави, че няма нищо по-справедливо от това общината да получава такса за зоните за временно разполагане на палатки, в които на сезон се генерират около 500 тона отпадъци и за тяхното сепариране и извозване се изразходват около 100 000 лева. Общината ще осигури тези зони с химически тоалетни, контейнери, транспортен достъп.

Наредбата за условията и реда за определяне на местата за временно разполагане на палатки, кемпери, каравани е дълго чакана, но е прекалено либерална, коментира кметът на Шабла. Жечев смята, че трябва да се определи максимален престой за пребиваване, в противен случай превозни средства за цялото лято могат да се позиционират на първа линия и така да бъдат нарушени правата на други туристи. По думите му има и опасност за бъдещето на лицензираните къмпинги, тъй като изискванията за обособяването на свободните зони са много по-малки и не се предвижда, например, прокарването на ток и вода.

Очакваме добър туристически сезон, поне на равнището на миналогодишния, когато основно в къмпингите и къщите за гости бяха регистрирани над 47 000 нощувки. Ако прибавим и летуващите в палатки и каравани в свободните зони, отсяданията вероятно са двойно повече, каза Жечев.

Междувременно природозащитници обявиха, че вероятно ще има протести срещу наредбата от общността на свободно къмпингуващите. "В момента в общността на къмпингуващите се обсъжда изготвянето на Национална стратегия за къмпингуването в България и една от идеите, макар и неокончателна, е да бъде на принципа на лова и риболова с билет," коментира преди седмица адвокат Дончо Бораджиев от Сдружение "Да спасим Корал".