Китайската онлайн туристическа агенция "Трип.ком" (Trip.com) организира от средата на април полудневни турове из Шанхай за транзитно преминаващите чужденци през летището на града, предаде агенция Синхуа, цитирана от БТА. Инициативата е наречена "Шанхай експрес".

Туровете, които продължават 4-5 часа, предлагат безплатен транспорт, водачи и интернет, посочват от агенцията. Туристите имат възможност да посетят крайбрежната зона, известна на "Бунд" или "Вайтан", градините Ю и други популярни забележителности на Шанхай, както и да се насладят на историята, културата и кухнята на града, посочва агенцията.

От началото на услугата на 15 април от нея са се възползвали много чуждестранни туристи, като около 80 на сто от тях са били европейци, а 20 на сто - от Югоизточна Азия.

След като обиколили града в неделя Артемий и Анна Некрасови от Русия казват пред Синхуа, че са много впечатлени и "мислят в бъдеще да направят специално пътуване до Китай".

По думите на Чжан Чънцзие, маркетинг директор в "Трип.ком", тези турове ще помогнат все повече чуждестранни туристи да научат повече за Шанхай и ще "посеят" в техните глави идеята да посетят специално източния китайски град.

Според официални данни през първото тримесечие на годината Шанхай е посрещнал над 1,27 милиона туристи, или с 250 на сто повече от същия период на миналата година.