Школата по самба "Императриз Леополдиненс" бе коронована за шампион на карнавала в Рио де Жанейро с мрачно дефиле, вдъхновено от спорната фигура на местен герой от бразилския североизток, подобен на Робин Худ, съобщи АФП.

Темата на парада, удивил зрителите на Самбодрома в нощта срещу вторник, бе Лампайо, емблематичен герой в историята на североизточния бразилски район Сертао от началото на двадесети век. Лампайо е спорна фигура - герой за почитателите си и кръвожаден бандит за критиците си.

Противно на клишетата за карнавала в Рио, парадът на школата "Императриз" не показа костюми и платформи в ярки цветове, пера и пайети. На една от платформите имаше огромен плъх, придружаван от огромни черепи със светещи очи. Друга показваше лицата на хора с прерязани гърла. 90-годишната дъщеря на Лампайо участва в парада, който имаше и политическо измерение с екзалтирането на бразилските североизточни райони, твърдина на избирателите на левия президент Инасио Лула да Силва, победил на изборите през октомври десния Жаир Болсонаро.

"Когато темата е Лампайо и става дума за североизтока, разговорът е за политика", каза творческият директор на школата Леандро Виейра в интервю за местен седмичник преди началото на карнавала.

Снимка: БТА

Рио не можеше да се върне към нормалния живот след карнавала, докато не беше обявен победител, писа Асошиейтед прес. Парадът на карнавала се определя като най-мащабното парти на света, макар почти никой извън Бразилия да не разбира, че бляскавите платформи и екстравагантните танцьори са много повече от спектакъл. Карнавалът в Рио има сложни и постоянно променящи се правила и победителят се определя от десетки съдии.

Надеждите за бъдещето на цели общности бразилци от работническата класа зависят от класирането на карнавала. В сряда те се струпваха в школите, за да гледат по телевизията заедно обявяването на резултатите. Победата е признание за упоритата работа, изпълнена със съвършенство, носи слава и престиж.

Школите по самба в Рио започват да се състезават помежду си през 30-те години на миналия век и в средата на 80-те години центърът на карнавала е на Самбадрома, където се провежда парадът. Спектакълът с продължителност 70 минути струва около два милиона щатски долара, допълва БТА.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА