В провинция Бохол се намира една от най-посещаваните туристически атракции във Филипините - Шоколадовите хълмове.

На площ от 50 квадратни километра са скупчени над 1200 еднакво оформени хълмове. Макар да са покрити със зелена трева, в сухия сезон тя придобива специфичен кафяв цвят, заради който природното образувание носи своето име.

Макар да имат доста отличителни и приличащи си форми, хълмовете не са човешко дело и имат карстов произход.

Легендата за тях е, че в далечното минало два божествени великана се биели един срещу друг, като се замервали с пясък, камъни и скали. Накрая гигантите се сдобрили и станали приятели, но забравили да почистят бъркотията, останала след боя им.

Друга, по-романтична легенда разказва за гигантът Арого, който се влюбил в простосмъртната Алоя. Когато Алоя умряла, Араго не спрял да плаче от мъка, а когато сълзите му изсъхнали се формирали Шоколадовите хълмове.

Има и трета легенда, която е с най-малко романтичен отенък. В нея гигантски бивол изяждал храната на бедно село. Селяните обаче решили да измамят бика и събрали всичката си развалена храна преди селото - така че гигантското животно да не може да я подмине. Когато биволът започнал да яде, той получил разстройство - резултатът от който били прословутите кафеникави хълмове.

Районът около тропическите възвишения е добре устроен и може да предложи множество добри хотели, на около 50 километра от които има и плажове.

Ето как изглеждат Шоколадовите хълмове >> >> >>