За възможни проверки на българите, които притежават свидетелства за правоспособност "водач на кораб по море", информираха от Посолството на България в Гърция. Те могат да бъдат проверени от Отдел "Пристанищна полиция" към Пристанищен корпус "Гръцка брегова охрана" на Министерство на корабоплаването, става ясно от публикация във Фейсбук страницата на Генералното консулство на България в Солун.

Проверките се извършват съгласно условията на регламент, определящ реда за провеждане на изпити за водачи или обучители за управление на моторни лодки. Следи се и за регистрацията на школи за обучение на водачи на моторни плавателни съдове.

"Удостоверения за управление, издадени в чужбина на гръцки или чужд гражданин, се признават, ако са издадени или признати официално от властите на издаващата държава", уточняват от дипломатическото ни представителство.

При проверка от представители на Пристанищен корпус "Гръцка брегова охрана" притежателите на свидетелства за управление на кораб, издадени от друга държава, трябва да представят официален превод на документа на гръцки език, удостоверение от Посолството или Консулството на държавата, издала свидетелството, потвърждаващо компетенциите на органа, който го е издал, уточняма БТА.

"Неизпълнението на предписанията на пристанищните власти за представяне на посочените документи води до налагане на административни санкции за гражданите", пише още в публикацията на Консулството ни в Солун.