Министерството на туризма успешно представи България на престижното Tourism Expo Japan 2024, като българският щанд предизвика голям интерес и привлече стотици посетители, желаещи да открият възможностите за туризъм у нас, съобщиха от ведомството, предаде БТА.

На площ от 72 кв. м, по време на изложението в Токио, дестинация България бе представена в партньорство с Община Казанлък, Община Пловдив, Столична община ОП Туризъм, "Бохемия" ООД и "Тандем Травел" ООД. Изложението предложи отлична възможност за директни срещи с представители на японската туристическа индустрия, което ще допринесе за изграждането на трайни партньорства и разширяване на сътрудничеството в сферата на туризма.

България отдава значително внимание на традиционно добрите взаимоотношения с Япония в сферата на туризма, а участието ни в Tourism Expo Japan 2024 засили видимостта на страната ни като привлекателна туристическа дестинация в Япония - Страната на изгряващото слънце, коментират от Министерството и изразяват благодарност към всички партньори за успешното представяне на България на международната сцена.

България беше представена със специален национален щанд на едно от най-престижните събития в света на туризма - Tourism Expo Japan 2024, което се проведе в Токио в периода 26-29 септември 2024 г.

В рамките на посещението си в Япония министърът на туризма Евтим Милошев проведе ключови срещи, насочени към разширяване на двустранното сътрудничество в областта на туризма, съобщиха от ведомството в края на миналата седмица. Председателят на Долната камара на японския парламент Фукуширо Нукага прие министър Милошев в официалната си резиденция в Токио.

На срещата присъства и японският министър на земята, инфраструктурата, транспорта и туризма Тецуо Сайто, а основна тема на разговорите бе увеличаването на японските туристи в България чрез стартиране на директна въздушна линия между двете страни. В Токио министърът се срещна и с председателя на Японската асоциация на туроператорите (JATA) Хироюки Такахаши, както и с Ханако Джими, министър на Япония за Експо Осака 2025. Специално внимание министър Милошев постави върху сътрудничеството с японските медии и конкретно с телевизиите Fuji TV и Kanagawa TV. Милошев имаше и срещи с колегите си министри на туризма от Гърция и Черна гора - Олга Кефалояни и Симонида Кордич.

Служебният министър на туризма на България подписа исторически, както го определя министерството, Меморандум за сътрудничество с Японската агенция по туризъм, с който се поставя основата за по-активни туристически връзки между двете страни.