Невъзможността за пътуване и ограничените контакти вдъхновяват двама запалени пътешественици да създадат онлайн място, където хората да споделят в истории, снимки и филми своите пътувания. Така преди пет месеца се появява проектът "Виртуални пътешествия по света", а днес фейсбук страницата му има над 20 000 последователи.

Всяка седмица с презентация гостува някой интересен пътешественик, който споделя спомени, размисли и съвети за дестинация, която наскоро е посетил.

Прекосяване на Амазония с лодка? Приключение в Сибир и Алтай? Изследване на дневния и нощен живот на Мозамбик? В програмата винаги има нещо интересно.

За сърцето и душата на пътешественическите срещи разказват техните организатори - Силвия и Евлоги.

- Кои са Силвия и Евлоги и какво е пътуването за вас самите?

- Мечтатели приключенци, които обожават да пътуват, да опознават нови култури и да създават приятелства по света. Пътуването най-вече го свързваме със съзнателен начин на живот и опознаване на самите себе си. И двамата по естествен път стигаме до извода, че за да живее съзнателно, човек постоянно трябва да се сблъсква с нови предизвикателства и да се поставя в интересни и нови ситуации, които да го карат да мисли и действа рационално. А какъв по хубав начин от това да се впускаш в нови приключения по света!

- Как се роди идеята за "Виртуални пътешествия по света"?

- Идеята се роди напълно спонтанно заради ситуацията, в която се намираме всички в момента. Стоим си повече време вкъщи, ограничени сме откъм любимите ни пътешествия и ни липсват социални контакти. Преди пандемията, както и сега, след всяко наше пътешествие обичаме да споделяме снимки, видеа и разкази с близки и познати, а сега решихме да ги споделяме и с напълно непознати.

Така започна проектът "Виртуални пътешествия по света" - с едно наше си виртуално пътешествие до Китай, после Коста Рика, след това поканихме наши приятели да разкажат за последни техни пътешествия, а днес, пет месеца след създаването, самите пътешественици ни търсят, за да разкажат за малки и големи свои приключения по света.

Снимка: Виртуални пътешествия по света

- Как подбирате гостите?

- Всичко започва с един разговор - уточняваме дестинацията, по какъв начин са пътували, колко време са били на даденото място, има ли какво интересно да споделят. За нас е важно пътешествията да бъдат нестандартни (в повечето случаи самоорганизирани или пък свързани с интересна работа, активност, спорт, проект и т.н.). Част от гостите са наши познати, приятели, а други сами ни търсят - никога не сме ги виждали, срещаме се само онлайн заедно с всички други зрители. Интересното е, че ние уточняваме само "скелета" на самата презентация, но за нас също е изненада какво точно ще разказват, какъв ще е маршрутът, какви снимки ще видим и какви истории ще чуем... т.е. ние съпреживяваме виртуалното пътешествие по същия начин, по който и всички пред компютъра.

- Ограничителните мерки малко по малко отпадат, но виртуалните пътешествия продължават да се провеждат. Какво поддържа интереса на публиката?

- Виртуалните пътешествия ще продължават, без значение дали има пандемия или няма такава. Освен да слушаме интересни случки и разкази, идеята на тези презентации е да ни дадат идеи за нови и интересни дестинации по света, съвети за нестандартни места, активности, от които можем да се възползваме, когато тръгнем на път.

Виртуалните пътешествия не са нещо абстрактно, те пресъздават едно минало пътешествие - приключение, което може да ни вдъхнови да тръгнем по стъпките на презентатора пътешественик. Без реални пътешествия, няма виртуални. Съвсем наскоро имахме такъв случай. Дара направи една изключително интересна презентация за Гватемала и само две седмици по-късно наши приятели, които изгледаха на един дъх нейния разказ, се насочиха към същата дестинация - в момента учат испански в същото училище, в което тя е била, и посетиха вулканите Фуего и Агуа, за които тя беше дала много полезни съвети. Ето това поддържа публиката - тук има за всекиго по нещо - разнообразни дестинации, всяка седмица слушаме напълно безплатно за различни пътешествия от експедиция в Антарктика, през трекинг в Сибир до шамански истории в Перу, разнообразни гости - млади, по-възрастни, двойки, дигитални номади, журналисти, хора участващи в експедиции, обикновени хора, които обичат да споделят своя опит пред познати и непознати.

Снимка: Виртуални пътешествия по света

- Защо да отделим два часа за виртуално пътешествие вместо да запълним вечерта си с нещо друго?

- Виртуалните пътешествия са за всички - за малки и големи (например филма на Филип Лхамсурен "Прегръдката на Амазония" го гледаха от 5- до 75-годишни), за любопитните, за хората, които обичат да пътешестват, дори и за онези, които не обичат да напускат уюта на дома си, но обожават да слушат историите за екзотични места по света. Хората харесват виртуалните пътешествия, защото приемат презентаторите като свои приятели, седнали вкъщи на вечеря, в непринуден разговор да си говорят за изминало пътешествие. Задават им въпроси, ние отговаряме и се получава дори някакъв тип онлайн дискусия. И всичко това напълно безплатно - от всяка точка на света. Често ни гледат българи в Аляска, Нова Зеландия, Финландия, Тайланд и т.н.

- Какви срещи да очакваме в близките седмици?

- Ние обичаме да държим дестинациите в изненада почти до обявяването, за да бъде по-интересно за всички, които ни следят. Ако трябва да открехнем все пак завесата - предвидили сме дестинации за африкански сафарита под и над вода, нетрадиционни азиатски държави, екзотични и горещи дестинации, шамански истории и какво ли още не.