Символът на Болоня - "Двете кули" в центъра на този италиански град, които се издигат една до друга - кулата "Гаризенда" и кулата "Азинели", са затворени за посещения. Построени преди 900 години на важно кръстовище, за едната от тях има риск от срутване.

Състоянието на кулата "Гаризенда" е тревожно. Тя е по-ниската от двете - 47 метра и половина, наклонена отдавна и то малко повече от тази на Пиза. Стои върху хоросан и селенит и е призната от учените за най-високата наклонена зидана конструкция в света. Тя все повече се накланя заради вибрациите дължащи се на минаващите покрай тях автобуси на обществения транспорт.

Снимка: iStock by Getty Images

Кметът на Болоня Матео Лепоре забрани посещението на туристи и на двете кули, пространството около тях е отцепено и градския транспорт временно отклонен.

Анализите на състоянието и мерките, които трябва спешно да се вземат за спасяването на кулата "Гаризенда", е поверено на специален екип. Отнася се и за нейната близначка "Азинели", висока над 97 метра - също наклонена.

През Средновековието в Болоня е било традиция знатните фамилии да строят кули с различно предназначение, които носят техните имена. Оттогава са останали 9 кули - атракция за туристите.