Новозеландският туристическият сектор е сериозно засегнат, каза премиерът на страната Джасинда Ардърн днес при откриването на ски сезона в отсъствието на чуждестранни туристи заради коронавируса, предаде Ройтерс.

Ардърн призова новозеландците да почиват в страната и обмисля повече почивни дни, за да могат хората да излизат, но туристическите оператори казват, че това няма да покрие липсата на чужденци, на които се дължат около половината годишни приходи на сектора, възлизащи на 16,1 милиарда новозеландски долара (10,34 милиарда долара).

Ардърн откри ски сезона в зимния курорт Куинстаун на Южния остров и каза, че ентусиазмът сред жителите и туристите от страната е признак за надежда, но призна затрудненията.

Не може да се отрече, че този район на фона на затворените ни граници ще усети значителни последици, каза пред репортери Ардърн.

Нова Зеландия премахна всички ограничения, въведени заради коронавируса, без забраната за пристигане на чужденци, която е в сила от около три месеца.

Ардърн обяви нов инфраструктурен пакет за Куинстаун на стойност 85 милиона новозеландски долара (55 милиона долара), който е част от мерките за 400 милиона новозеландски долара за засегнатия от пандемията туристически сектор.