С напредъка на технологиите пътуването все повече се доближава до научната фантастика. Все повече услуги стават дигитални и носенето на хартиени документи вероятно ще стане напълно излишно в близко бъдеще.

Американската компания Apple обяви, че скоро американците ще могат да качват дигитална версия на документи за идентификация на смартфона си и да минават летищния контрол само с нея.

Потребителите на приложението Wallet ще могат да добавят шофьорската си книжка по същия начин, както добавят банкова карта. Ще трябва да сканират книжката, а след това да изпълнят още няколко стъпки, свързани със сигурността.

Така всеки американец, който е забравил документите си или те са му били откраднати, ще може да се качи на борда на самолет, като просто покаже документа си за самоличност на екрана на телефона си. Пред служителите по сигурността ще трябва да потвърди самоличността си и с опцията за идентификация с лице или пръстов отпечатък.

Новата услуга ще бъде налична след ъпдейт тази есен, като точната дата все още не е обявена.

Компанията си партнира с американските власти, като въвежда новия начин за идентификация щат по щат. Първи ще могат да се възползват гражданите на Аризона и Джорджия. Следват Кънектикът, Айова, Кентъки, Мериленд, Оклахома и Юта.

Засега тази услуга ще е налична само за САЩ и само за потребители на Apple, но вероятно в бъдеще ще бъде разширена след споразумения и с други държави.