За един чудесен плаж е необходимо много повече от морето и пясъка - това е доста добро начало,  разбира се, но местните ресторанти, барове, отношението на общността и изобщо атмосферата, също са важни. Само преди броени дни бе публикувана нова класация на 100-те най-добри плажа в света, която отчита всичко това.

BeachAtlas оценява не само естествената красота на всеки плаж, достъпността, но и партитата и нощния живот, усещането за общност, културното значение и разнообразието. След това група от влиятелни личности и експерти гласуват за любимите си плажове. Имали сте претенция и свой фаворит за първото място за най-добър плаж в света? Уви, вече е късно. Бора Бора е единственият възможен избор.

Снимка: iStock by Getty Images

Френският полинезийски остров, който се намира в южната част на Тихия океан, е известна плажна дестинация. Едва ли е бюджетно място за почивка, но тези аквамаринови води и ослепително бели пясъци безспорно създават рай. Всъщност дестинацията въвежда туристическа такса още през 2022 г., за да се увери, че ще запази естествената си красота.

Някои малко по-необичайни плажове също са се справили добре в класацията. Черният пясъчен плаж в Исландия, съставен от камъчета, образувани от вулканични скали, заема шесто място, а подходящо и зловещо нареченият Бряг на скелетите в Намибия, който е осеян с трупове на китове и потънали кораби, заема девето място.

Пет британски плажа също попадат в списъка на 100-те най-добри, като най-високо се нарежда Брайтън Бийч - 25 място. Разбира се, има няколко стари атракциона и твърде много чайки, но каменните плажове заслужават своето време да блеснат, а този в Брайтън трябва да е един от най-добрите.

Това са 25-те най-добри плажа в света

Бора Бора, Френска Полинезия

Бора Бора, Френска Полинезия

Плаж Боулдърс, Южна Африка

Плаж Уайкики, Хавай

Копакабана, Бразилия

Заливът Мая Бей, Тайланд

Black Sand Beach, Исландия

Glass Beach, САЩ

Плаж JBR, ОАЕ

Брегът на скелетите, Намибия

Плаж Омаха, Франция

Плаж Уайтхейвън, Австралия

Плаж Патая, Тайланд

Кап д'Агд, Франция

Езерото Люцерн, Швейцария

Плаж Барселонета, Испания

Плаж Бонди, Австралия

Source d'Argent, Сейшели

Плая д'ен Боса, Испания

Плаж Елиа, Гърция

Плая дел Амор, Мексико

Баквице, Хърватия

Плаж Венеция, САЩ

Прая Дона Ана, Португалия

Плаж Парага, Гърция

Брайтън Бийч, Великобритания

Пълният списък на 100-те най-добри плажа в света според наградите Golden Beach Awards 2024 можете да разгледате тук.

Още по-добрата вест е, че и Слънчев бряг попада в Топ 100, макар и на 84-то място. В класацията курортът ни е представен така: "Слънчев бряг бързо набира слава като следващата голяма дестинация за плажни партита. Разположено покрай брега на Черно море, това оживено място гъмжи от оживени барове, клубове и плажни партита, които продължават до зори. С достъпните си цени и безкрайните възможности за забавление Слънчев бряг предлага перфектна комбинация от слънчеви дни и наелектризиращи нощи."

Снимка: beachatlas.com