Забранено в продължение на един век заради мръсната вода, градското плуване ще се превърне в най-забележителното наследство на Игрите благодарение на проекта за регенерация на стойност 1,4 милиарда евро, съобщава BBC.

В Сена, в центъра на Париж, не само ще се проведат три олимпийски състезания - триатлон, маратонско плуване и паратриатлон, но до 2025 г. от кея ще има достъп до три открити плувни зони.

"Когато хората видят спортисти, които плуват в Сена, без да са застрашени от здравословни проблеми, те ще бъдат спокойни и също ще плуват в реката", прогнозира Пиер Рабадан, заместник-кмет на Париж, отговарящ за организацията на олимпийските игри. "Това е нашият принос за бъдещето."

Подобно на много други западни градове, качеството на реката в Париж се влоши драстично заради промишлените отпадни води нагоре по течението и санитарните изисквания на нарастващото население.

Животът в реката пострада до такава степен, че през 60-те години на миналия век в града бяха регистрирани само три вида риби. През 1923 г. властите забраняват плуването, въпреки че ежегодното коледно състезание по преплуване на реката се запазва до Втората световна война.

Снимка: iStock by Getty Images

Един от основните проблеми е "едносистемната" отводнителна инфраструктура от XIX в., която обединява използваната вода от кухните и баните с отпадните води от тоалетните. В нормални условия те преминават през комплекс от тунели под улиците към пречиствателни центрове в покрайнините на града. При проливни дъждове обаче системата се пренасища и излишъкът трябва да се оттича в Сена. Подобренията през последните 20 години вече са довели до рязко намаляване на фекалните бактерии, попадащи в реката.

"Трудността обаче се състои в премахването и на последните няколко процента, за да може тя да бъде официално класифицирана като чиста", казва Самуел Колин-Канивес, главен инженер по канализацията в кметството на Париж.

Решението е да се построи огромен подземен резервоар, който да служи за съхранение на оттока при проливни дъждове. Строителната площадка може да се види до гара Аустерлиц и пред болницата Питие-Салпетриер, където принцеса Даяна умира след автомобилната си катастрофа през 1997 г.

На пръв поглед изглежда като обикновена строителна работа. Но отдолу има огромно цилиндрично пространство с дълбочина 34 м и ширина 50 м - достатъчно, за да побере водата от 20 олимпийски плувни басейна. Машини копаят в дълбините, а багер с дълга телескопична ръка се спуска от повърхността, за да отстрани пръстта.

"Досега Сена е била предпазният клапан на канализационната система. Ако не позволявахме на отпадните води да се вливат в реката, те щяха да се върнат обратно в домовете на хората", казва Колин-Канивес. "Сега един тунел ще отвежда преливането до резервоара, където то ще може да се съхранява за ден-два - времето, през което системата ще се успокои отново. След това той ще бъде източен както обикновено към пречиствателните центрове."

Снимка: iStock by Getty Images

Канивес не изключва ситуации, когато дори и при наличието на резервоара отпадни води да се озовават в реката. Но това ще се случва рядко и градските власти ще обяви Сена за временно "неплаваема".

Мегабасейнът ще бъде пуснат в експлоатация до началото на Игрите през следващата година, които започват в края на юли и ще покажат обновената река не само като място за спортуване, но и като форум за церемонията по откриването, на която флотилия от 160 лодки ще пренесе 10 000 спортисти по 6-километровата отсечка до Айфеловата кула.

Едно от събитията, които няма да се провеждат в реката - всъщност изобщо няма да се провеждат - е риболовът. И все пак на първите Олимпийски игри в Париж през 1900 г. наистина е имало състезание по риболов (както и множество други странни спортове като стрелба с оръдие и летене с балон).

"През 1900 г. са измервали рибите, уловени в състезанието, и нито една не е била по-голяма от размера на ръката ви", казва Бил Франсоа от Парижката федерация по риболов. "Днес в центъра на града има между 30 и 35 вида риби, а сомът е дълъг 2 м. Това е истинска трансформация."

Според Франсоа не само рибите са се върнали в Сена, някои от тях са "въведени" отново от риболовните асоциации. Това са и мекотели, водни насекоми и раци. "Дъното на реката се покрива с подходящ вид плевели. Колкото по-чиста е водата, толкова повече растат плевелите, а след това филтрират водата, за да я направят още по-чиста ", казва той.

Бил Франсоа влиза редовно в Сена и е убеден, че тя вече е достатъчно чиста, за да плува в нея. Но и отправя едно предупреждение: плъховете. "Ние, риболовците, знаем за опасността от лептоспироза (болест, пренасяна с урината на плъховете). Някои от нас си правят ежегодни ваксинации. А плъхове в Париж не липсват, включително и по кейовете."

Вярно е, че плъховете са многогодишен проблем във френската столица, а гледката на плъх едва ли ще насърчи къпещите се да влязат в Сена. Въпреки това Пол Кену, ръководител на отдела за качество на водата в кметството на Париж, заявява, че проучванията показват, че количеството на бактериите на лептоспирозата не е необичайно високо.

"Не сме имали нито един случай на лептоспироза в канала в La Villette (където вече е разрешено да се плува), а това е същата градска среда. "Нямаме притеснение, но със сигурност ще наблюдаваме и ще предприемем действия за отстраняване на плъховете".

От 20 години насам парижани се радват на удобството, известно като Paris-plages (парижки плажове), при което участъци от речните кейове се преобразяват с пясък, чадъри и плажни игри. През 2017 г. къпането беше разрешено само в северната част на града, на Canal de l'Ourcq.

Сега кметът Ан Идалго разкри трите места по Сена, които също ще бъдат отворени за обществено къпане от лятото на 2025 г. Те се намират в централната част на Париж, близо до остров Сен Луи, и в източния и западния край на града.

В реката се завръщат не само рибите, но и хората.

Снимка: iStock by Getty Images