Когато бъде изградена шестата и последна централна кула - очаква се това да стане през 2026 г. - строителството на църквата, започнало през 1882 г., ще бъде завършено.

Проектирането на църквата е ръководено от прочутия каталунски архитект Антони Гауди, който решава монументалната структура да има 18 огромни вретеновидни кули, всяка от които символизира различна библейска фигура - 12-те апостоли, четиримата евангелисти, Дева Мария и Исус.

Преди броени дни на кулата на евангелист Матей беше поставена последната скулптурна фигура, а кулата на евангелист Йоан бе увенчана с фигурата на орел, пише CNN.

"Четирите кули на евангелистите са завършени! Скоро ще отпразнуваме този важен етап от строителството!" - съобщиха от църквата в публикация във Facebook.

Снимка: iStock by Getty Images

На 12 ноември в катедралата ще бъде отслужена тържествена литургия, на която ще бъдат осветени четирите кули на евангелистите. Те ще останат осветени до Коледа. Кулите на Марк и Лука миналата година бяха увенчани с лъв и лисица. Четирите евангелистки кули са високи 135 метра.

В края на 2021 г. на върха на 138-метровата кула на Дева Мария е поставена огромна 12-лъчева звезда, за да се отбележи нейното завършване.

Останалата кула, изобразяваща Исус Христос, ще се издига на 172,5 метра височина и ще бъде завършена със 17-метров кръст, съобщават от катедралата. Монументалната структура е проектирана да побира около 13 000 души.

Когато Гауди умира през 1926 г., са построени едва около 10-15% от проекта.

Строежът, който и без това върви бавно, е прекъснат в края на 30-те години на ХХ в. от Гражданската война в Испания, когато повечето от проектите и моделите на Гауди, чиято гробница се намира под катедралата, са унищожени.

Настоящите проекти се основават на оцелели и реконструирани материали, както и на преосмислени адаптации на оригинала.

През 1984 г. сградата е обявена за обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, а през 2010 г. е осветена за религиозни поклонения от папа Бенедикт XVI.

Строежът на църквата е извършван незаконно в продължение на 137 години, до 2019 г., когато най-накрая е издадено разрешение за строеж от градския съвет на Барселона. Властите откриват "аномалията", че никога не е получавано разрешение за строеж, едва през 2016 г.

След като бъде завършена, Саграда Фамилия ще стане най-високата църква в света, изпреварвайки Улмската катедрала в Германия.

Снимка: iStock by Getty Images