Изкачването на върха на кратера на вулкана Етна е едно от екстремните туристически преживявания на остров Сицилия - особено когато вулканът бълва огън и дим. Ако вече сте се качвали до върха на вулкана, ще ви се наложи да се върнете отново - защото Етна вече има нов връх.

След поредицата от изригвания през последните шест месеца се оказва, че вулканът е променил сериозно не само формата, но и височината си.

По данни на Националния институт по геофизика и вулканология досегашният Североизточен кратер в момента е с височината от 3324 м, а доскоро по-малкият му съсед, Югоизточният кратер, се е издигнал до 3357 м и вече е новата най-висока точка на Етна.

От февруари досега вулканът бълва пепел и лава около 50 пъти, което е довело до сериозна промяна в профила му, установена със сателитни снимки.

Любопитно е, че най-високата точка на Етна постоянно се сменя заради активността на вулкана. През 1981 г. Североизточният кратер е достигнал рекордна височина от 3350 м, но заради срутвания постепенно спада до 3326 м, измерени официално през 2018 г.

За последно вулканът изригна в понеделник, 9 август, като в продължение на 5 часа експлодираше и изхвърляше пепел.

Според изчисленията на местните власти около 500 000 тона пепел са почистени от района на разположения в подножието на Етна град Катания от февруари насам.