Докато Франция обмисля дали да приложи вариант на германската жп карта за 49 евро месечно с общонационална валидност, пътуванията между двете страни се очаква да бъдат стимулирани със съживяването на нощната линия Берлин-Париж, информира ДПА.

След девет години, през които влакът беше спрян, нощната жп връзка ще бъде възобновена от 11 декември, обявиха през септември "Астрийските федерални железници" (OEBB) и "Дойче бан" (Deutsche Bahn).

Билетите ще бъдат пуснати в продажба през октомври и вероятно ще струват около 50 евро за легло в споделено купе предвид тарифите за другите нощни влакове на австрийските железници, които пътуват по маршрутите Брюксел-Берлин, Виена-Париж и Виена-Брюксел.

Планът включва и увеличаване на връзките между Берлин и Париж от три пъти седмично до всекидневно през идната година.

Според плановете влаковете ще тръгват от германската столица в 20:24 часа и ще оставят отпочиналите си пътници в Париж малко след 10:20 часа сутринта на следващия ден. За обратната посока ще се отпътува от парижката "Източна гара" в 19:12 часа, а сутринта в Берлин ще се пристига в 8:26 часа.

Гарата в Париж е на около 10 минути пеша от "Северната гара", откъдето отпътува, и където пристига, влакът "Евростар" (Eurostar) за Лондон.

Времето за изминаване на разстоянието между Берлин и Париж може да бъде съкратено от догодина, тъй като в края на текущата година се очаква в екслоатация да влязат нови нощни влакове, достигащи скорост от 230 км в час.

 

Възобновяването на нощната връзка Берлин-Париж става на фона на опитите на Франция да забрани полетите на кратки разстояния, за които има алтернативно пътуване, продължаващо по-малко от два часа. В Европа като цяло се полагат усилия за ограничаване на авиопътуванията с цел опазване на околната среда.

ИЗБРАНО