Държавни органи установиха 336 нарушения при експлоатация на морския бряг в Гърция от страна на физически лица и фирми в туристическия сектор, предаде гръцката национална телевизия ЕРТ, цитирана от БТА. Нарушенията бяха констатирани след извършени 918 проверки в периода от 21 юли до вчера.

Заповедта за засилване на контрола по плажовете в цялата страна беше дадена от министъра на националната икономика и финансите Кости́с Хадзидакис, след като на много острови граждани започнаха инициативи за повече безплатни плажове, известни като "Движение на плажната кърпа".

До вчера на остров Крит са проверени 85 фирми, в Цикладите - 110 предприятия, в Йонийско море - 178, а в Халкидики - 35. Това е част от 918-те проверки, в резултат на които бяха установени 336 нарушения за заемане на пространства извън обсега на отдадените под наем площи, а в някои случаи и за произволно използване на части от крайбрежието без никакъв договор за наем от общината.

Санкциите за нарушителите, наложени в зависимост от сериозността на нарушението, включват глоби, премахване на платени места с чадъри и шезлонги, разрушаване на незаконни постройки на обществени плажове, изгонване на наематели.