Група млади германски туристи, позиращи за селфи, са обвинени от властите, че са свалили ценна статуя във вила в Северна Италия, съобщи управителят на вилата в четвъртък.

Двама от групата влезли във фонтана, за да се снимат с творбата Domina на художника Енрико Бути. Единият от тях прегърнал статуята, а другият се опитал да я повдигне с прът от постамента ѝ, след което 1,70-метровата статуя се сгромолясала на земята, казва Бруно Голферини, управител на вила "Алцео" в град Виджиу.

Голферини заяви, че е подал жалба в местната полиция срещу всички 17 германски туристи, които са били в групата, наела вилата. Те са напуснали Италия след инцидента в понеделник, който е бил заснет от камерите за наблюдение на вилата.

Статуята е на повече от 150 години и се оценява на около 200 000 евро, допълни Голферини пред CNN, като заяви, че ще бъде трудно да се поправи заради допълнителните щети по плочките във фонтана.

"Domina  беше в известен смисъл жената, която защитаваше вилата", каза той. "За съжаление, има такива невежи хора, които правят подобни неща", добави той.

През юни в Италия се надигна вълна от гняв, когато злополучният български турист Иван беше заснет драска  "Иван + Хейли 23" на стена в Колизеума в Рим.