Ние съвсем няма да бъдем разочаровани, ако една част от транзитния трафик, който има негативно отражение върху нашата околна среда, започне да избягва Словения, заяви Янша пред журналисти по време на посещение в Постойна, близо до Любляна.
От 1 юли моторните превозни средства с тегло под 3,5 тона, които искат да преминат транзитно през Словения, ще трябва да си купят винетка на стойност 35 евро за срок от шест месеца или винетка за една година на стойност 55 евро, вместо сегашната система за пътни такси.
Мярката, която ще осигури икономия за редовно пътуващите, ще засегне обаче транзитно преминаващите туристи, които сега изразходват около десет евро средно, за да преминат през Словения.
Германските и австрийски автомобилни клубове, както и хърватските власти безуспешно искаха от Люблана да предложи винетки за срок от една седмица или месец, за да се намалят тарифите.
Янша призна, че новата мярка ще се отрази по-тежко върху транзитния трафик, но подчерта, че страната се задушава от вредите, причинени от този трафик.
Според правителството новата система би трябвало да донесе допълнителни приходи от 20 милиона евро годишно за държавната автомобилна компания ДАРС, която е потънала в дългове и трябва да построи още 250 километра пътна инфраструктура.