Ако попитате някого какво смята, че може да лежи погребано на дъното на Ийст Ривър в Ню Йорк, най-вероятно ще отвърне "мафиотски бос", преди да помисли за кости от мамути. Но през последните седмици няколко групи търсачи на съкровища се насочиха към реката, след като чуха от един от гостите в подкаста на комика Джо Роган, че през 40-те години на миналия век в реката е потънал вагон с ценни праисторически кости от мамути, съобщава Асошиейтед прес.

Макар да няма доказателства за тази история, търсачи на съкровища се впуснаха в издирването им с лодки, водолазни костюми и високи технологии като дистанционно управляеми камери.

"Смятам, че шансовете са като на лотария. А хората всеки ден купуват билети от лотария", каза Дон Ган, на 35 години от Норт Арлингтън, Ню Джърси, гмуркач, който от миналата седмица издирва останки от мамути в реката заедно с брат си и двама работници.

Всичко започва, когато в епизода на подкаста на Роган, излъчен на 30 декември миналата година, миньорът от Аляска Джон Рийвс разказва, как в имота си лично е открил множество древни кости и бивни. Предишните собственици на земята открили там в първата половина на 20-и век находище на останки от праисторическите животни. Част от находките били докарани в Ню Йорк преди десетилетия, за да бъдат предадени в Американския природонаучен музей. Рийвс цитира доклад от трима души, един от които бил служител в музея, според който част от останките, които били определени като неподходящи за музея, били потопени на дъното на реката.

Рийвс казва на Роган, че смята да започне издирването на тези останки и даде координати на мястото, където останките били потопени.

След излъчването на епизода от музея поляха историята със студена вода. "Не разполагаме с документи за изхвърлянето на тези останки в Ийст ривър, не успяхме да открием и следи от такъв доклад в музейните архиви и в други научни източници", се посочва в изявление на музея.

Рийвс отказа да коментира темата в телефонен разговор с Асошиейтед прес и преди да прекъсне връзката, съветва репортера на агенцията да прочете страниците от доклада, които е публикувал в социалните мрежи.

Публикацията посочва като автори на доклада Ричард Осбърн, антрополог, Робърт Ивандер, бивш служител на музея и Робърт Сатлър, археолог, свързан с група племена от коренното население на Аляска. Сатлър казва за Асошиейтед прес, че историята за потопените кости разказал Осбърн, който е починал през 2005 г. Според него докладът наистина съществува и е писан в средата на 90-те години на миналия век. Той обаче бил отправна точка за книга въз основа на познанията на Осбърн от времето, когато в Аляска са откривани множество останки от мамути. Сатлър каза, че Осбърн бил син на миньор, който участвал в разкриването на археологическите находки и вероятно по това време е чул историята за потопените кости в реката в Ню Йорк. Според Сатлър нямало други подробности, освен тези спомени на Осбърн, допълва БТА.