Нидерландия представя нов трекинг маршрут по солните пътища на страната, пише The Guardian. Неправителствената организация Alde Fryske Tsjerken и Groninger Kerken са възстановили един от популярните стари маршрути с една единствена цел - да помогнат за опознаване на културния регион, както и да засилят икономиката. Стартът на обиколката започва от град Острум и преминава през северните нидерландски провинции Фризия и Гронинген. През цялото време се преминава близо до бреговата линия на Ваденово море.

Основната идея на организаторите е свързана с опознаване на културното наследство в региона. Настаняването на гостите се случва в някои от местните църкви. Освен тях, малките селища предлагат и най-различни реновирани студиа, които могат да се наемат онлайн по време на пътя. Регионите допълват своята културна програма с различни изложби и концерти. Към настоящия момент са включени само 9 църкви, които приютяват почитателите на солните пътища, като до края на 2027 г. ще станат 22.

Църквите нямат необходимата леглова база и се изисква от туристите да носят спални чували. Осигурен е достъп до тоалетна и мивка, както и закуска. Организаторите напомнят, че макар и църквата да е отворена за нощувки, гостите винаги трябва да спазват основните правила за запазване на спокойствието. Солните пътища са с дължина от 52 километра. Първият етап е от 15 километра до село Лауерсоог. Разходката минава покрай солените блата на региона и включва посещението на две други църкви в Ле и Иънджум.

Пътят е изключително равен и не изисква някаква особена подготовка, моряците са използвали странната архитектура на църквите като ориентир в миналото. Трекинг обиколката на солните пътища не може да изненада с впечатляваща панорама, но гледката се разкрасява с помощта на растителността около пътя. Местните жители в региона добавят малки детайли и засаждат най-различни цветя по пътя. Животът, макар и много по-спокоен, спрямо други региони на страната, далеч не е замрял.

Туристите могат да забележат най-различни животни по пътя си. Най-често през полетата се стрелкат зайци, докато по пътя често минават стада на местни фермери, запътили се към най-близкия водоем за разхлада. Маршрутът може да се премине и на колело, но тъй като е сравнително кратък, разходката е по-добрият вариант за опознаване. Туристите в този регион са новост и местните ги посрещат с особено гостоприемство.

View this post on Instagram

A post shared by Groninger Churches (@groningerchurches)

Някои от местните предлагат малки къщи за гости със скромни, но задоволяващи условия на пътешествениците. Цялата обиколка с нормално темпо може да отнеме между 4-5 дена, но гостите на региона са поканени да направят своето пътешествие по-бавно и да се запознаят по-подробно. Програмата на региона се обогатява с най-различни кулинарни събития, включително специален фестивал на картофите.