Дефилетата на школите по самба под звуците на силна музика накараха зрителите да танцуват на Самбадрома в Рио де Жанейро.

Дефилето изпрати послание за свързаното с насилие и корупция ежедневие в страната. Върху платформа, изобразяваща фавела, бяха показани сцени, свързани с вземане на заложници, престрелки и мъртвец в ковчег, върху който е поставен надпис "Още една напразна надежда".

Карнавалът дава също възможност на бразилците да демонстрират отчаянието си. "Щом като на празници има критики, политиците трябва да си дадат сметка, че хората не са удовлетворени", заяви 43-годишният бизнесмен Тулио Силва, дегизиран като вампир.

Вижте снимки >>>


Първа се представи школата по самба "Унидос да Тижука", следвана от "Портела", която миналата година бе обявена за единия от двамата победители в надпреварата.

Нейните танцьори и танцьорки, облечени в синьо и златисто, и платформите й, изобразяващи Ню Йорк, наелектризираха публиката. След това дойде ред на школата по самба "Салгейру" и нейните танцьори, превъплътили се в образите на чернокожи владетели, и платформите й, изобразяващи дворци в Египет.
Дефилето на всяка от 13-те школи по самба е с продължителност малко повече от час.

Дегизирани като индианци, царици, роби, куртизанки, банкери, панди, орли и дори огромни сервизи с плодове, танцьорите се редуват един след друг на Самбадрома. Те са придружени от монументални алегорични платформи, които могат да достигнат височина 20 метра.

В дефилетата на първите 7 школи по самба участваха 3000 танцьори, певци и музиканти. С интерес се очакваше дефилето на школата по самба "Бейжа Флор" заради участието на певеца и автор на песни Пабло Витар. Той танцуваше върху платформа облечен в тога с цветовете на дъгата в чест на общността на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните в Бразилия.


ИЗБРАНО