Спестяването на време и пари е сред най-големите ни проблеми при пътуване. То може да бъде стресиращо преживяване - от възможните закъснения до осигуряването на най-добрата оферта за билети.

Кой е най-подходящият ден да резервирате полета си? Кога е най-евтиният ден за пътуване? И можете ли да коригирате плановете си, така че да има най-малък шанс да се сблъскате с проблеми?

Expedia отговори на тези въпроси с най-добрите съвети за пътуване със самолет през 2024 г. Докладът е създаден въз основа на милиони данни от Airlines Reporting Corporation - база данни, в която се регистрират продажбите на билети от стотици авиокомпании по света.

В него се предлагат съвети за това кога да резервирате, кои са най-евтините дати и най-доброто време за пътуване, ако искате да избегнете смущения.

Снимка: iStock by Getty Images

Кога е най-подходящото време да резервирате полет?

В зависимост от това къде отивате, резервирането на полети в определено време може да ви спести пари. Но прекалено "добрата" подготовка за пътуване на дълги разстояния всъщност може да ви струва скъпо. Около две до четири седмици преди заминаването е най-подходящото време за най-добрите оферти за международни билети.

Закупуването им в неделя също може да намали разходите за пътуване, докато петък и събота са едни от най-скъпите дни за резервация.

За вътрешни полети може да се наложи да се подготвите малко по-отрано. Билетите обикновено са по-евтини около три месеца преди планираната дата на пътуване и поскъпват с наближаването на датата на заминаване.

Петъците пък са най-евтините дни за международно пътуване. Можете да спестите около 20 % от цената на билета си. За вътрешни полети полетът в събота често е най-евтиният вариант.

Кога е най-подходящото време за пътуване, за да избегнете закъснения и отмяна на полети?

Снимка: iStock by Getty Images

Повече от една трета от анкетираните в Германия са заявили, че се чувстват стресирани дори само в търсене на добра оферта за полет, да не говорим за усложнения при пътуване.

Но според проучванията на Expedia едно от най-големите притеснения сред пътуващите тази година е заплахата от закъснения и отмяна на полети. 65 % от анкетираните във Франция са заявили, че това е стрес номер едно при пътуване - дори повече от загубата на дете, спътник или багаж на летището.

И така, как можете да избегнете прекъсванията, когато летите? Отговорът е да пътувате в началото на деня.

Според Expedia най-малък риск от смущения има при пътуванията между 3 и 9 часа сутринта. Ако не предпочитате да пътувате рано и в крайна сметка изберете полет след 15:00 ч., има много по-голям шанс той да бъде отменен.

Не е изненадващо, че пътуването през пиковите летни месеци като юни и юли означава, че е по-вероятно да се сблъскате със закъснения. Полетите извън сезона са не само по-евтини, но и с по-малка вероятност да бъдат забавени или отменени.

Статистиката обаче показва, че смущенията са намалели значително в сравнение с миналата година. По данни на Expedia средната продължителност на закъснението в момента е около 44 минути вместо 239 минути, с които пътниците са се сблъскали през 2022 г.

Топ съвети за спестяване на пари при пътуване със самолет

Въпреки че цялата тази информация може да ви помогне да спестите пари, цената на полета не е толкова променлива, колкото през предходните години, казват от Expedia.

Международните полети са се стабилизирали, което означава, че не е необходимо да планирате твърде дълго предварително, за да получите най-добрата оферта. Разбира се, различни фактори могат да определят цените на билетите на различните авиокомпании, така че тези съвети за пътуване със самолет не са строг набор от правила, които да следвате.

Проследяването на цените на билетите за авиокомпанията, с която искате да пътувате, може да се окаже най-добрият вариант. Използването на програма за самолетни билети, като например тази на Expedia, Kayak или Skyscanner, ще ви помогне да следите цените на самолетните билети при тяхното покачване и понижаване.

Дори когато използвате тези инструменти, струва си да проверите колко биха стрували билетите, ако ги резервирате директно от авиокомпанията, това може да е най-добрата оферта.

Снимка: iStock by Getty Images